sobota, 30 września 2017

Ratatouille do słoików

Ratatouille ( ratatuj) czy leczo? Można  by snuć wywody potwierdzone przez znawców kuchni. Dla mnie ratatuj to takie leczo bez mięska i zamknięte w słoiku, by w zimowe dni otworzyć i dodać do niego mięso lub zjeść po wegetariańsku. Jak kto woli. Warto przygotować kilka słoiczków, kiedy pod ręką mamy cukinię, paprykę i pomidory.





SKŁADNIKI

  • 4 cukinie (ok. 1 kg.)
  • 2 kg pomidorów
  •  1 duża  cebula
  • 2 papryki żółte lub zielone
  •  2 papryki czerwone
  •  5-6 ząbków  czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/3 szklanki oliwy
  •  sól, pieprz do smaku

WYKONANIE

Cukinię jeśli jest młoda nie obieramy, jeśli dorodna to należy obrać i wydrążyć nasiona.  Kroimy w ćwierć plastry Cebulę w kostkę. Pomidory sparzamy wrzątkiem, chwilę czekamy , a następnie zalewamy zimną wodą i obieramy. Kroimy w kostkę. Na oliwie przesmażamy  kolejno cebulę, paprykę, cukinię . Wrzucamy do garnka, dodajemy pomidory, tymianek, czosnek przeciśnięty przez praskę.Dodajemy trochę pieprzu i soli. Dusimy ok. 40 min, od czasu do czasu mieszając. Przekładamy gorące warzywa do wyparzonych słoików i  odwracamy do góry dnem do wystygnięcia.



SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.

Brak komentarzy: