czwartek, 2 czerwca 2016

Ciasto brzoskwiniowe z galaretką

Dzisiaj trochę wykwintnej na blogu. Bardzo, ciekawe, efektownie wyglądające  i smaczne ciasto.
Przepis dostałam od kuzynki, wypróbowany i dlatego polecam.




SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 4 białka
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 dag mielonych orzechów włoskich
  • 5 dag, wiórek kokosowych
  • 5 dag. rodzynek
Składniki na masę:
  • 2 puszki brzoskwiń
  • 3 łyżki cukru
  • 1 szklanka wody
  • 2 duże budynie śmietankowe
  • 1 łyżka maki pszennej
  • 5 żółtek
  • 1 kostka masła
  • 3 paczki delicji brzoskwiniowych
  • pół szklanki naparu kawy
  • 2 galaretki brzoskwiniowe

WYKONANIE

Przygotowanie ciasta:

Białka ubijamy z cukrem, dodajemy stopniowo żółtka, a następnie pozostałe składniki. Mieszamy mikserem. Wylewamy na prostokątną blaszkę.
Pieczemy 25 min. w temperaturze 180 stopni C.

Przygotowanie masy:

Sok z brzoskwiń gotujemy z cukrem.
W jednej szklance wody łączymy  żółtka  z budyniem i mąką. Wlewamy do gotującego się soku. Energicznie mieszamy do zagotowania.

Ostudzamy , a następnie ucieramy z jedną kostką masła.

Przełożenie ciasta:

Spód ciasta nasączamy kawą i smarujemy połową kremu. Na krem wykładamy nasączone kawą delicje.

Na delicje wykładamy pozostałą część kremu i układamy pokrojone w paski brzoskwinie..
 Na wierzch wylewamy tężejącą galaretkę.
Wkładamy do lodówki w celu schłodzenia.




SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz