poniedziałek, 11 lipca 2016

Ciasto jogurtowe z malinami

Sezon na maliny należy wykorzystać, dlatego dzisiaj propozycja pysznego i lekkiego ciasta z jogurtem i malinami. Ciasto nie wymaga pieczenia, wystarczy lodówka -dla mnie niesamowita  zaleta.





SKŁADNIKI

  • 2 opakowania jogurtu naturalnego ok. 800 ml.
  • herbatniki maślane duże opakowanie
  • 30 g. żelatyny
  • sok wyciśniety z jednej pomarańczy
  • 3/4 kostki masła
  • 1 kg malin
  • 2 galaretki malinowe
  • 3/4 szklanki gorącej wody
WYKONANIE

Ciastka kruszymy, dokładnie rozdrabniamy ( zrobiłam to blenderem)



Masło roztapiamy, wlewamy do herbatników, dokładnie mieszamy i wykładamy ciastem spód średniej tortownicy.

 

Wyciskamy sok z pomarańczy dodajemy do jogurtu , mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Wlewamy do masy jogurtowej dokładnie mieszamy. Masę wylewamy do tortownicy. Wciskamy kilka malin do środka. Wstawimy do lodówki, by zastygła.

 

Galaretki rozprowadzamy w gorącej wodzie, trochę ujmujemy wody. Jeśli mamy rozpuść w 1/2 litra, to ujmujemy pół szklanki wody. Galaretkę odstawiamy do lekkiego stężenia.

Na zastygniętą masę jogurtową wykładamy maliny, zalewamy lekko ściętą galaretką. Wstawiamy do lodówki w celu całkowitego schłodzenia.



SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz