czwartek, 7 lipca 2016

Leczo z cukinii

 Sezon letni to pora, kiedy możemy wykorzystać świeże warzywa i owoce.Dzisiaj sposób na proste i szybkie danie, które na pewno będzie wszystkim smakowało. Polecam.



SKŁADNIKI

  • 3 małe cukinie
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 marchewka
  • 3-4 pomidory
  • papryka słodka, pieprz, sól
  • kiełbasa podwawelska lub śląska ok. 400 g.
  • olej do smażenia
WYKONANIE

Cukinię myjemy, możemy obrać ze skórki lub zostawić , młoda nie jest gorzka. Kroimy w kostkę , wrzucamy do dużego garnka. Marchewkę również kroimy w kostkę dodajemy do cukinii.
Paprykę oczyszczamy z nasion, kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw.
Kiełbasę obieramy ze skórki i kroimy na drobne kawałki.
Cebulę kroimy w kostkę, lekko obsmażamy na patelni, dodajemy kiełbasę i  razem smażymy.
Dodajemy do cukinii, wszystko podlewamy szklanką wody.
Dusimy około 15 minut. Następnie dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Wszystko dusimy jeszcze ok. 20 min. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku , słodką paprykę, pieprz i sól do smaku.





SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz