Bardzo ciekawe wydanie buraczków w wersji sałatkowej. Doskonały smak uzyskujemy dzięki marynowaniu plastrów ugotowanych buraczków. Bardzo smaczne danie np. jako dodatek do grilla.
SKŁADNIKI
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
SKŁADNIKI
- 2 kg. czerwonych buraczków
- 1 szklanka oliwy z oliwek
- 4- 5 łyżek octu balsamicznego
- 8-10 ząbków czosnku
- ser fetta oryginalny grecki
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- sałata roszponka do dekoracji
WYKONANIE
Buraczki płuczemy i gotujemy w skórce ok. 2 godziny. Ostudzamy i kroimy w grube plastry.
Układamy w głębokim naczyniu, zalewny oliwą wymieszaną z octem.
Czosnek drobno siekamy , wsypujemy na buraczki. Posypujemy solą , pieprzem i mieszamy wszystko razem.
W tak przygotowanej marynacie trzymamy buraczki w lodówce jedną dobę ( można dłużej) Ważne , by od czasu, do czasu całość przemieszać.
Plastry buraków uskładamy na płaskiej tacy, na roszponce. Posypujemy rozkruszonym serem fetta.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz