niedziela, 18 września 2016

Chutney pomidorowy

Tym razem kolejny sos indyjski na bazie pomidorów i jabłek oraz korzennych przypraw. Chutney pomidorowy bardziej ostrzejszy niż śliwkowy, przynajmniej w moim przepisie. W posmaku wyraźnie czuć goździki, więc jeśli ktoś nie lubi można dać ich mniej. TU Chutney śliwkowy.




SKŁADNIKI

  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 1/2 kg jabłek (najlepiej kwaśne,np. antonówki)
  • 4 cebule średniej wielkości
  • świeży imbir ok 2 cm
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 2 małe ostre papryczki lub łyżeczka pieprzu cayenne
  • 3 szklanki rodzynek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki goździków
  • 1 łyżka ziaren gorczycy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki octu winnego ( czerwonego)

WYKONANIE

Pomidory do sosu powinny być bardzo dojrzałe. Sparzamy skórkę i obieramy. Wrzucamy pokrojone do dużego garnka z grubym dnem.

Jabłka kroimy w kostkę . Cebulę kroimy w dużą kostkę.  Czosnek wyciskamy, papryczki siekamy na drobne kawałki. Imbir ścieramy na tarce o dużych oczkach.  Gorczycę i goździki rozdrabniamy w moździerzu. Wszystko dodajemy do pomidorów wrzucając przyprawy i rodzynki. Ocet dodamy na koniec. Gotujemy na małym ogniu, często mieszamy,aż odparuje woda. Przygotowanie chutneya pomidorowego wymaga sporo czasu. Sami kontrolujemy kiedy potrwa będzie w miarę gęsta. Najczęściej trwa to ok. 2 godz. Pod koniec gotowania dodajemy ocet. Przekładamy do wyparzonych słoików. Dal pewności, zawsze pasteryzuję ok 10 min, ponieważ łatwiej go przechować na zimę.


SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz