piątek, 13 października 2017

Tarta z kurczakiem i brokułem

Pyszna tarta, którą możemy sobie zaserwować w każdej chwili, bowiem jest prosta i niezbyt skomplikowana. Ciasto kruchutkie , rozpływa się w ustach. Można po prostu jeść , jeść i jeść...
Polecam. Tu link do tarty ze szpinakiem Quiche ze szpinakiem




SKŁADNIKI

Ciasto
  • 20 dag mąki
  • 100 g. masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 żółtko
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki wody
Farsz:
  • 1 brokuł
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka
  • 1/2 opakowania kwaśniej śmietany 18%
  • 2 jajka 1 żółtko
  • 50 g, sera żółtego np. parmezan
  • 2 łyżki płatków migdałowych

WYKONANIE

Mąkę rozcieramy z masłem, dodajemy żółtko, wodę i zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i wstawiamy do lodówki nawet na ok. 1 godzinę. Można wyjąć po 20  minutach.
Brokuł płuczemy, oddzielamy różyczki i obgotowujemy ok 10 min. Wylewamy na sitko ,żeby obciekł z wody. Pierś płuczemy, wycieramy ręcznikiem papierowym, kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do kurczaka i obsmażamy na odrobinie oleju.

Ciasto rozwałkowujemy, najlepiej przez folię, ponieważ może się kleić. Wykładamy do formy i wyciskamy na boki. Zapiekamy w piekarniku na termoobiegu 150 st. ok. 10 min. lub bez termoobiegu w 180 st. ok. 15 min.


Na podpieczone ciasto wykładamy podsmażoną pierś, brokuł i zalewamy śmietaną wymieszaną z przyprawami, jajkiem i serem.  Posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy  w 180 stopniach ok. 40 min. Na termoobiegu, krócej.


.









SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz