piątek, 6 października 2017

Sałatka warstwowa z tuńczykiem

Bardzo szybka i smaczna sałatka. Doskonała na każdą okazję. Dobra na śniadanie, kolację, ale również na imprezę.




SKŁADNIKI

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 6 jajek
  • 2 cebule
  • 15 dag żółtego sera
Sos
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy

WYKONANIE

Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki, oddzielamy białko od żółtka. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Ser ścieramy na drobnej tarce. Składniki na sos łączymy ze sobą.
Sałatkę układamy w salaterce w następującej kolejności.
Pierwsza warstwa połowa startych na grubej tarce białek, na to wykładamy jedną puszkę odsączonego z zalewy tuńczyka, na to połowa pokrojonej cebuli. Cebulę smarujemy połową rozrobionego sosu, na sos połowa żółtego sera. Przechodzimy do następnej warstwy. Czyli białka, tuńczyk, cebula, żółty ser , sos i ostatnia warstwa to starte na bardzo drobnej tarce żółtka.
Sałatka powinna trochę postać w lodówce, wtedy nabierze wyraźnego smaku.


SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.

Brak komentarzy: