Do kawy i nie tylko. Pyszne rogaliki z marmoladą z róży. Łatwe nawet dla tych, którzy nie lubią robić ciasta drożdżowego. Tutaj wszystkie składniki ,łącznie z rozkruszonymi drożdżami łączymy razem. Wypróbujecie- naprawdę warto.
SKŁADNIKI
- 35 dag. masła
- 60 dag. mąki tortowej
- 5 dag. drożdży
- 2 całe jajka
- 2 żółtka
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
Dodatkowo
- marmolada z róży
- cukier puder do posypania
- białko z jajka do posmarowania rogali
WYKONANIE
Mąkę rozcieramy z masłem, dodajemy wszystkie pozostałe składniki, drożdże rozkruszamy i wyrabiamy ciasto. Na pewno wszystko się się połączy. Ciasto będzie nieco twarde, ale takie ma być.
Wyrobione ciasto odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
Następnie rozwałkowujemy cienki placek, przykładamy talerz o średnicy ( u mnie 21 cm. ) Odcinamy pasek dookoła talerza. Mamy okrąg, który dzielimy na osiem części. Takich kół wyjdzie nam kilka.
Na szerszym brzegu nakładamy odrobinę marmolady i zwijamy od szerszej do wąskiej części.
Rogaliki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy białkiem.
Pieczemy w 190 stopniach C do zarumienienia ciasta.
Po upieczenie rogaliki posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz