Pizza, powszechnie uważana za niezdrową, wcale taka być nie musi. Wszystko zależy od tego, jakie dodatki trafią na drożdżowe ciasto. Jeżeli więc nie chcesz zrezygnować z tego włoskiego dania a dbasz o linię, poznaj mniej kaloryczne alternatywy dla boczku, kiełbasy czy serów.
Jak pokazuje raport „Talerz Polaka 2015”
przygotowany przez serwis gastronomiczny PizzaPortal.pl, pizza w Białymstoku, Warszawie,
Krakowie oraz innych miastach niezmiennie wygląda tak samo. Polacy zachowują
ostrożność w doborze dodatków, zamawiając przede wszystkim szynkę (64 proc.) i
salami (59 proc.). Ze względu na sporą zawartość tłuszczu, dość znacznie
podnoszą wartość energetyczną pizzy. Dlatego warto swoją uwagę skierować przede
wszystkim w stronę lżejszych dodatków. Dzięki temu pizza w Białymstoku,
Wrocławiu lub innym mieście będzie dużo zdrowsza, a przy tym tak samo smaczna.
1. Rukola
Rukola to sałata, która w ostatnim czasie cieszy
się ogromną popularnością. Wyrazista – z wyczuwalną nutką ostrości – podkręci
smak każdej pizzy. Jej zaletą, poza niską kalorycznością, jest soczyście
zielony kolor. Dzięki temu pizzę aż chce się jeść oczami.
2. Brokuły
Brokuły to bogactwo cennych składników
odżywczych. Charakteryzują się niską kalorycznością, dlatego świetnie sprawdzą
się jako dodatek do pizzy. Dzięki pieczeniu, zachowują one swoją chrupkość i
wzbogacają smak włoskiego dania.
3. Pieczarki (lub
inne grzyby)
Pizza z pieczarkami to już klasyk nad klasykami.
Nie da się jednak ukryć, że podawana właśnie z tym dodatkiem jest nisko
kaloryczna.
Jeżeli jednak smak pieczarek już Ci się znudził,
możesz je zastąpić innymi grzybami, np. kurkami, prawdziwkami czy borowikami.
4. Ogórek kiszony
Kiszonki to samo zdrowie, dlatego warto dodać je
do pizzy. Ogórki pokrojone w cienkie plastry nie tylko wzbogacą smak, ale i
poprawią walory wizualne włoskiego dania.
5. Kurczak
Jeśli nie wyobrażasz sobie bezmięsnej pizzy, nie
musisz rezygnować z mięsa. Wystarczy, że tłustą wieprzowinę zamienisz na
chudego kurczaka. Jako dodatek świetnie sprawdzi się pokrojony w cienkie paski
lub kostkę filet z kurczaka.
Jak jeszcze „odchudzić” pizzę?
Pamiętaj, że na kaloryczność pizzy wpływa wiele
czynników. Przykładowo, klasyczna pizza margherita to zaledwie 200-250 kcal,
podczas gdy pizza pepperoni dostarcza ok. 420 kcal!
Jeżeli zależy Ci na „odchudzeniu” tego dania,
zrezygnuj z grubego ciasta w stylu amerykańskim. Ogranicz także ilość sera do
minimum – nie jest zatem wskazana pizza serwowana jako „quattro formaggi”.
Ponadto jedz pizzę na wzór włoski – bez dodatkowego sosu na wierzchu. A jeśli
już musisz mieć sos, wybierz ten na bazie jogurtu, rezygnując z majonezu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz