Quiche ( czytaj kisz) to rodzaj kruchego ciasta z nadzieniem warzywnym, mięsnym zalanym jajeczno - śmietanową masą. Można w takim razie zastanowić się na czym polega różnica między tartą i quiche?
Tarta- to danie słodkie, którego podstawą jest ciasto kruche francuskie lub drożdżowe.Do wypełnienia tarty używamy słodkich owoców, czasami mięsa, ryb, owoców morza.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Tarta- to danie słodkie, którego podstawą jest ciasto kruche francuskie lub drożdżowe.Do wypełnienia tarty używamy słodkich owoców, czasami mięsa, ryb, owoców morza.
Quiche- podstawa to ciasto kruche, czasami francuskie. Zawsze wypełnione wytrawnym nadzieniem, którego składnikiem wiążącym jest zawsze masa jajeczno-śmietanowa. Popularne Quiche Lorraine wypełnione jest boczkiem i serem Gruyere, zalane jajkami i śmietaną.
Quiche najczęściej pieczemy w ceramicznych formach , które długo otrzymują ciepło.
Quiche nigdy nie jest słodkie.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 200 g maki trochę do podsypania
- ½ łyżeczki soli
- 1 żółtko
- 100 g masła i trochę do formy
- Suszony groch, lub kasza gryczan do obciążenia spodu
Na wierzch ciasta
- 600 g liści szpinaku , jedna cebulka 1 ząbek czosnku
- 100 g kwaśnej śmietany,
- 1,2 piersi z kurczaka
- sól , pieprz
- olej do smażenia
- ser fetta
- 100 g śmietany kremówki,
- 3 jajka 1 białko
- 50 g tartego parmezanu,
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżki płatków migdałowych
WYKONANIE
Ciasto zagnieść z 2 łyżkami wody i w/w składnikami Zawinąć w
folię i odłożyć na 20 min do lodówki.
Filet z kurczaka opłukać, pokroić w kostkę. Cebule posiekać. Pierś obsmażyć na oleju dodać cebulkę.
Szpinak posiekać. Mrożony odcisnąć. Do cebulki dodać szpinak rozkruszyć pół sera fetta. Przyprawić solą , pieprzem, dodać czosnek. Wymieszać.
Śmietanę i kremówkę, jajka, parmezan i przyprawy wymieszać.
Ciasto rozwałkować. Można przez folię jak się lepi.
Okrągłą formę wysmarować tłuszczem.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Wykleić wnętrze okrągłej formy nakłuć widelcem wyłożyć przeciętym papierem i posypać
grochem Zapiekać 12 min. usunąć papier i
groch.
Posmarować spód placka resztą białka, rozłożyć szpinak polać śmietaną wymieszaną z dodatkami. Posypać migdałami.
Piec 30-35 min. Podawać gorące.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz