Nie ma tłustego czwartku bez pączków. U mnie bez domowych pączków. Robione raz do roku z "sercem i duszą" smakują wyjątkowo. Zapraszam.
SKŁADNIKI:
WYKONANIE
Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, 20 dag mąki i 1/2 szklanki mleka.
Robimy rozczyn, pozostawiamy do wyrośnięcia.
Jajko ucieramy z żółtkami i resztą cukru, dodajemy przesianą mąkę, rozczyn, wanilię oraz, otartą skórkę z cytryny. Wlewamy pozostała ilość mleka szczyptę soli i spirytus.
Wyrabiamy, aż na powierzchni ukażą się pęcherzyki powietrza i ciasto będzie odstawało od ręki.
Dodajemy olej i chwilę wyrabiamy. Formujemy kulę i odkładamy ją na ok 15 min.
Kiedy cisto zacznie rosnąć, wyrabiamy. Formujemy w ręku małe krążki, nakładamy pół łyżeczki konfitury, zlepiamy, robimy kulkę i odkładamy na stolnicę oprószoną mąką.
Pozostawiamy do wyrośnięcia. Można również rozwałkować ciasto i robić tak jak TU
Pączki smażymy w głębokim tłuszczu po obu stronach na złoty kolor.
Wyjmujemy, osączamy na papierowym ręczniku.
Kiedy ostygną posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
SKŁADNIKI:
- 10 dag drożdży
- 1 kg mąki
- 15 dag cukru
- 1/2 l mleka
- 6 żółtek
- jajko
- 1/2 laski wanilii
- skórka z cytryny
- sól
- kieliszek spirytusu
- 6 łyżek oleju
Dodatkowo
- smalec do smażenia
- konfitura z róży
- cukru pudru do posypania
WYKONANIE
Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, 20 dag mąki i 1/2 szklanki mleka.
Robimy rozczyn, pozostawiamy do wyrośnięcia.
Jajko ucieramy z żółtkami i resztą cukru, dodajemy przesianą mąkę, rozczyn, wanilię oraz, otartą skórkę z cytryny. Wlewamy pozostała ilość mleka szczyptę soli i spirytus.
Wyrabiamy, aż na powierzchni ukażą się pęcherzyki powietrza i ciasto będzie odstawało od ręki.
Dodajemy olej i chwilę wyrabiamy. Formujemy kulę i odkładamy ją na ok 15 min.
Kiedy cisto zacznie rosnąć, wyrabiamy. Formujemy w ręku małe krążki, nakładamy pół łyżeczki konfitury, zlepiamy, robimy kulkę i odkładamy na stolnicę oprószoną mąką.
Pozostawiamy do wyrośnięcia. Można również rozwałkować ciasto i robić tak jak TU
Pączki smażymy w głębokim tłuszczu po obu stronach na złoty kolor.
Wyjmujemy, osączamy na papierowym ręczniku.
Kiedy ostygną posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz