Nic nie zastąpi domowych , chrupiących ,świeżych bułeczek, Warto więc od czasu do czasu zafundować swojej rodzinie taka przyjemność. Dzisiaj propozycja bułek grahamek posypanych ziarnami słoneczniki i siemienia lnianego. Przepis naprawdę prosty, warto spróbować.
SKŁADNIKI:
Ok. 12 małych bułeczek
WYKONANIE
Mąkę mieszamy z drożdżami instant, jeśli mamy świeże to rozcieramy z łyżeczką mąki, szczyptą soli, cukru oraz odrobiną mleka.
Wlewamy na mąkę i leciutko oprószamy mąką, czekamy aż chwilę podrosną.
Dodajemy sól, cukier, miód. Wyrabiamy ciasto. Ja robię to ręką, muszę czuć to ciasto.
Kiedy odstaje już od ręki wlewamy olej i jeszcze chwilę wyrabiamy.
Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 min.
Z ciasta wyrabiamy ręką małe bułeczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Smarujemy białkiem , posypujemy słonecznikiem, lub dowolnym ziarnem.
Bułki zostawimy na blaszce, aż chwilę podrosną.
Pieczemy w 180 stopniach ok. 30-40 min
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
SKŁADNIKI:
Ok. 12 małych bułeczek
- 30 dag. mąki graham
- 25 dag. mąki pszennej
- 50 g. drożdży świeże lub mała paczka instant - suszone
- ok. 300 ml. mleka
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka miodu
- 4 łyżki oleju
WYKONANIE
Mąkę mieszamy z drożdżami instant, jeśli mamy świeże to rozcieramy z łyżeczką mąki, szczyptą soli, cukru oraz odrobiną mleka.
Wlewamy na mąkę i leciutko oprószamy mąką, czekamy aż chwilę podrosną.
Dodajemy sól, cukier, miód. Wyrabiamy ciasto. Ja robię to ręką, muszę czuć to ciasto.
Kiedy odstaje już od ręki wlewamy olej i jeszcze chwilę wyrabiamy.
Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 min.
Z ciasta wyrabiamy ręką małe bułeczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Smarujemy białkiem , posypujemy słonecznikiem, lub dowolnym ziarnem.
Bułki zostawimy na blaszce, aż chwilę podrosną.
Pieczemy w 180 stopniach ok. 30-40 min
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz