Zawsze jest czas, by zacząć coś nowego w w swojej kuchni. Taką nowością u mnie będzie zupa tajska. Rozsmakowaliśmy się w niej, więc na pewno zagości często na moim stole. Polecam wszystkim, którzy jeszcze nie wypróbowali kuchni wschodniej. Zacznijcie od zupy tajskiej.
WYKONANIE
Kurczaka oczyszczamy, kroimy w kostkę obsmażamy na oleju.Wyjmujemy i odkładamy do miseczki. Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Bo bulionu dodajemy imbir, posiekane chili, sos sojowy i rybny, pastę curry, starty imbir, trawę cytrynową, pomidory z puszki i chwilę gotujemy ok. 15 min. Wrzucamy kurczaka, gotujemy jeszcze jeszcze ok. 10 min, żeby się nie rozgotował. Wlewamy mleko kokosowe. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką ostrą. Wyciskamy odrobinę soku z limonki. Na koniec wyciskamy czosnek.
Podajemy z makaronem ryżowym.
Można posypać szczypiorkiem lub natką pietruszki.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
SKŁADNIKI
- 1,5 litra bulionu ( u mnie mięsny)
- Pierś z kurczaka -duża
- Puszka mleka kokosowego
- Pomidory w puszce
- Kilka pieczarek lub grzybki mun
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 małe papryczki chili
- kawałek imbiru ( wielkości małego palca)
- 1 łyżka mielonej trawy cytrynowej
- Czerwona pasta curry - u mnie 3 łyżki
- 3 duże ząbki czosnku
- 1 cebula
- Sok z połowy limonki
- sól, pieprz, papryka ostra- jeśli lubimy pikantną
- 2 łyżki oleju do smażenia
Dodatkowo makaron ryżowy gruby
Natka lub szczypiorek do posypania
WYKONANIE
Kurczaka oczyszczamy, kroimy w kostkę obsmażamy na oleju.Wyjmujemy i odkładamy do miseczki. Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Bo bulionu dodajemy imbir, posiekane chili, sos sojowy i rybny, pastę curry, starty imbir, trawę cytrynową, pomidory z puszki i chwilę gotujemy ok. 15 min. Wrzucamy kurczaka, gotujemy jeszcze jeszcze ok. 10 min, żeby się nie rozgotował. Wlewamy mleko kokosowe. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką ostrą. Wyciskamy odrobinę soku z limonki. Na koniec wyciskamy czosnek.
Podajemy z makaronem ryżowym.
Można posypać szczypiorkiem lub natką pietruszki.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz