sobota, 15 lutego 2020

Zupa tajska

Zawsze jest czas, by zacząć coś nowego w  w swojej kuchni. Taką nowością u mnie będzie zupa tajska. Rozsmakowaliśmy się w niej, więc na pewno zagości często  na moim stole. Polecam wszystkim, którzy jeszcze nie wypróbowali kuchni wschodniej. Zacznijcie od zupy tajskiej.



SKŁADNIKI


  • 1,5 litra bulionu ( u mnie mięsny)
  • Pierś z kurczaka -duża
  • Puszka mleka kokosowego
  • Pomidory w puszce
  • Kilka pieczarek lub grzybki mun
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 małe papryczki chili
  • kawałek imbiru (  wielkości małego palca)
  • 1 łyżka mielonej trawy cytrynowej
  • Czerwona pasta curry - u mnie 3 łyżki
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • Sok z połowy limonki
  • sól, pieprz, papryka ostra- jeśli lubimy pikantną
  • 2 łyżki oleju do smażenia
Dodatkowo makaron ryżowy gruby
Natka lub szczypiorek do posypania


WYKONANIE

Kurczaka oczyszczamy, kroimy w kostkę obsmażamy na oleju.Wyjmujemy i odkładamy do miseczki. Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Bo bulionu dodajemy imbir,  posiekane chili, sos sojowy i rybny, pastę curry, starty imbir, trawę cytrynową, pomidory z puszki i chwilę gotujemy ok. 15 min. Wrzucamy kurczaka, gotujemy jeszcze jeszcze ok. 10 min, żeby się nie rozgotował. Wlewamy mleko kokosowe. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką ostrą. Wyciskamy odrobinę soku z limonki. Na koniec wyciskamy czosnek.
Podajemy z makaronem ryżowym.

Można posypać szczypiorkiem lub natką pietruszki.




SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.

Brak komentarzy: