piątek, 28 sierpnia 2015

Zupa pieczarkowa z kuleczkami mięsnymi

Przepis na zupę pieczarkową trochę udoskonalony dzięki wkładce mięsnej. Danie jednogarnkowe w zupełności wystarczy nam na obiadek.





SKŁADNIKI:
  • 1/2 kg. pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki  czosnku
  • śmietana dobra do zup najlepiej 30% ( mała)
  • pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy
  • wywar warzywny  ok. 2 litry
  • tłuszcz do smażenia 1 łyżka
Na kuleczki mięsne:
  • 30 dag zmielonego mięsa drobiowego lub cielęcego
  • 2 jajka
  • 1 sucha bułka
  • sól , pieprz do smaku
WYKONANIE:

Wywar warzywny gotujemy z pokrojonymi w kostkę ziemniakami.
Po ugotowaniu wywaru warzywnego marchewkę ścieramy na tarce. Zostawiamy również  ziemniaki. 

Pozostałe warzywa nie będą potrzebne;

Z mięsa i podanych składników robimy farsz i formujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. 
Kuleczki wrzucamy do gotującego się wywaru i gotujemy ok.  15 min.

W tym czasie płuczemy pieczarki, obieramy i kroimy w poprzek.

Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy cebulkę i wrzucamy pieczarki.
Smażymy aż odparuje woda.

Pieczarki dodajemy do zupy. Przyprawiamy do smaku solą , pieprzem.

 Zaprawiamy małą śmietaną. Gotowe.





SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz