poniedziałek, 21 grudnia 2015

Ciastka przekładane masą chałwową


Kolejne wejście z ciasteczkami. Tym razem ciastka przekładane masą chałwową. Korzystałam z przepisu  TU .  Trochę zmodyfikowany po mojemu.Ciastka wyglądają dość efektownie , a smakują wybornie. Zapraszam.




SKŁADNIKI

  • 370 g mąki tortowej
  • 225 g. margaryny lub masła
  • 120 g cukru pudru
  • 3 żółtka gotowane
  • 4 żółtka surowe
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Krem chałwowy:

  • 100 g masła
  • 100 g chałwy waniliowej
  • 2 łyżki spirytusu
  • 1/2 soku z cytryny

Dekoracja:

  • gotowa polewa czekoladowa 
  • 4-5 łyżek posiekanych orzechów włoskich ( lub inna posypka dekoracyjna)


WYKONANIE:

Mąkę łączymy z proszkiem, siekamy z tłuszczem. Dodajemy cukier, żółtka surowe i gotowane. Żółtka gotowane ścieramy na tarce. Ciasto szybko zagniatamy i wstawiamy do lodówki na ok 1 godz.

Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na ok 2 mm. i wycinamy ciastka formą, np w kształcie kwiatka. W połowie ciastek robimy w środku dziurkę.



Pieczemy na papierze do pieczenia w temperaturze 180 stopni C ok. 10-15 min.

W między czasie przygotowujemy masę.

Masło ucieramy na puch dodajemy stopniowo chałwę. 

Na koniec alkohol i sok z cytryny.
Po wystudzeniu ciastka smarujemy masą . 

Układamy na  tacy jedno obok drugiego.
Rozgrzaną polewę czekoladową wlewamy do woreczka  lub tuby zrobionej z papieru i wyciskamy na ciastka. 

Posypujemy orzechami lub posypką cukierniczą.




SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz