Święta Bożego Narodzenia, Wigilia w szczególności kojarzą się z popularnymi polskimi śledziami. W dzisiejszym poście proponuję przygotowanie bazy śledziowej, która stanie się dla nas wyjściem do przyrządzenia rożnych rodzajów śledzi. Śledzie w oleju z odrobiną cebuli , ziela angielskiego i liścia laurowego są naprawdę doskonałe same w sobie.
SKŁADNIKI
WYKONANIE
Śledzie płuczemy pod zimną wodą, zalewamy wodą i moczymy kilka godzin. Co jakiś czas zmieniamy wodę.
Kiedy śledzie stracą już swoją słoność (możemy spróbować). Ocieramy je na ręczniku papierowym.
Do słoika wlewamy olej, wrzucamy liście , pieprz i ziele..
Śledzie kroimy na kawałki , z jednego płata trzy.
Układamy warstwami w słoiku, Każdą warstwę posypujemy skrojoną w kostkę cebulką.
Słoik zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Baza po kilku godzinach gotowa.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
SKŁADNIKI
- 1 kg słonych płatów śledziowych np. matias
- 2 cebule
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- 3-4 liście laurowe
- 5-6 ziaren ziela angielskiego
- kilka ziarenek kolorowego pieprzu
WYKONANIE
Śledzie płuczemy pod zimną wodą, zalewamy wodą i moczymy kilka godzin. Co jakiś czas zmieniamy wodę.
Kiedy śledzie stracą już swoją słoność (możemy spróbować). Ocieramy je na ręczniku papierowym.
Do słoika wlewamy olej, wrzucamy liście , pieprz i ziele..
Śledzie kroimy na kawałki , z jednego płata trzy.
Układamy warstwami w słoiku, Każdą warstwę posypujemy skrojoną w kostkę cebulką.
Słoik zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Baza po kilku godzinach gotowa.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz