Weekend upłynął pod znakiem wypieków rożnych ciasteczek. Kruche ciastka poleżą nieco dłużej , dlatego można je upiec kilka dni przed świętami. Pieczenie ciastek , to dla mnie stała tradycja przedświąteczna. Nie wyobrażam sobie, że mogłoby, na świątecznym stole, zabraknąć kruchych ciasteczek. Dzisiaj propozycja mini ciastek z gotowanych żółtek. To stary, ale niezawodny przepis z mojego zeszytu. Wypróbowany, dlatego bez wahania polecam. Pyszne kruchutkie, rozpływają się w ustach. Ciastka są małe ok 2 cm., na jeden kęs. Część z nich przełożyłam kremem chałwowym, część bez przekładania. Jedne i drugie są pyszne.
SKŁADNIKI
Na ciasto:
WYKONANIE
Jaka gotujemy na twardo. Po ugotowaniu i wystudzeniu oddzielamy żółtka.
Mąkę przesiewamy i łączymy z margaryną. Ścieramy na tarce żółtka, dodajemy cukier, żółtko jajka, ocet i zagniatamy ciasto. Chwilę wyrabiamy. Schładzamy lodówce 1 godzinę.
Po godzinie ciasto po kawałku rozwałkowujemy na grubość ok. 2 -3 milimetrów.
Małą foremką wyciskamy ciasteczka.Oczywiście takie same ciastka możemy wycinać większą dowolną formą.
Ciastka układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni C. Ok 20 min, do zarumienienia.
Część ciastek możemy przełożyć masą.
Podaję jak zrobić masę chałwową.
Masło ubijamy na puszystą masę. Dodajemy porcjami chałwę i dalej ucieramy .
Na koniec dodajemy alkohol i sok z cytryny. Mas gotowa, bardzo dobra do wielu innych ciastek.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
SKŁADNIKI
Na ciasto:
- 5 szklanek mąki tortowej
- 2 margaryny
- ok. 1 szk. cukru pudru
- 7 gotowanych żółtek
- 1 żółtko surowe
- 2 łyżki octu
Masa chałwowa:
- 100 g. chałwy waniliowej
- 100 g.masła
- 2 łyżki alkoholu
- sok z 1/2 cytryny
Jaka gotujemy na twardo. Po ugotowaniu i wystudzeniu oddzielamy żółtka.
Mąkę przesiewamy i łączymy z margaryną. Ścieramy na tarce żółtka, dodajemy cukier, żółtko jajka, ocet i zagniatamy ciasto. Chwilę wyrabiamy. Schładzamy lodówce 1 godzinę.
Po godzinie ciasto po kawałku rozwałkowujemy na grubość ok. 2 -3 milimetrów.
Małą foremką wyciskamy ciasteczka.Oczywiście takie same ciastka możemy wycinać większą dowolną formą.
Ciastka układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni C. Ok 20 min, do zarumienienia.
Część ciastek możemy przełożyć masą.
Podaję jak zrobić masę chałwową.
Masło ubijamy na puszystą masę. Dodajemy porcjami chałwę i dalej ucieramy .
Na koniec dodajemy alkohol i sok z cytryny. Mas gotowa, bardzo dobra do wielu innych ciastek.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz