Sobotnia wizyta w restauracji gruzińskiej, stała się dla mojej drugiej połowy inspiracją do przygotowania dania z manu tej restauracji, czyli dużych smażonych na głębokim oleju pierogów zwanych- Czebureki. No cóż, trzeba przyznać, że pierogi, robione pierwszy raz, wyszły doskonałe i smakowite. Wprawdzie danie kaloryczne i ciężkie na żołądek, ale raz na jakiś czas możemy sobie na nie pozwolić.
SKŁADNIKI
Ciasto:
Farsz:
WYKONANIE
Przygotowanie ciasta:
Masło, wodę i sól zagotowujemy dodajemy 1 1/4 szklanki mąki i dobrze mieszamy.
Masę odstawiamy do wystudzenia.
Następnie dodajemy jajka i resztę mąki. Dobrze wyrabiamy ciasto.
Zawijamy w folię i odstawiamy na 30 min. w chłodne miejsce.
Przygotowanie farszu:
Cebulkę lekko podduszamy na łyżce oleju.
Ostudzoną dodajemy do połączonych mięs, wlewamy kefir.
Dodajemy posiekaną pietruszkę, majeranek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem.
Robimy pierogi:
Ciasto ponownie wyrabiamy. Wałkujemy na cienkie okrągłe placki.
By były równe wykrawamy, np. średniej wielkości miseczką.
Na środek każdego kładziemy mięso, grubości ok. 1 centymetra. Składamy i dobrze zlepiamy brzegi.
Możemy zrobić ozdobną falbankę wokół lub odcisnąć widelcem.
Smażymy na mocno rozgrzanym oleju. Kilka minut z jednej i drugiej strony, do zarumienienia.
Odsączamy na ręczniku papierowym. Z gorących Czebureków po przekrojeniu, wypływa smaczny rosołek.
Pierożki możemy podawać z sosem czosnkowym lub z dowolnym, który lubimy.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
SKŁADNIKI
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 2 jaka
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka spirytusu
- szczypta soli
Farsz:
- 25 dag mięso mielonego z karkówki
- 25 dag mięsa mielonego z łopatki
- 2 cebule
- 3/4 szklanki kefiru
- 1 mały pęczek pietruszki
- 2 łyżki majeranku
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo olej do smażenia.
WYKONANIE
Przygotowanie ciasta:
Masło, wodę i sól zagotowujemy dodajemy 1 1/4 szklanki mąki i dobrze mieszamy.
Masę odstawiamy do wystudzenia.
Następnie dodajemy jajka i resztę mąki. Dobrze wyrabiamy ciasto.
Zawijamy w folię i odstawiamy na 30 min. w chłodne miejsce.
Przygotowanie farszu:
Cebulkę lekko podduszamy na łyżce oleju.
Ostudzoną dodajemy do połączonych mięs, wlewamy kefir.
Dodajemy posiekaną pietruszkę, majeranek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem.
Robimy pierogi:
Ciasto ponownie wyrabiamy. Wałkujemy na cienkie okrągłe placki.
By były równe wykrawamy, np. średniej wielkości miseczką.
Na środek każdego kładziemy mięso, grubości ok. 1 centymetra. Składamy i dobrze zlepiamy brzegi.
Możemy zrobić ozdobną falbankę wokół lub odcisnąć widelcem.
Smażymy na mocno rozgrzanym oleju. Kilka minut z jednej i drugiej strony, do zarumienienia.
Odsączamy na ręczniku papierowym. Z gorących Czebureków po przekrojeniu, wypływa smaczny rosołek.
Pierożki możemy podawać z sosem czosnkowym lub z dowolnym, który lubimy.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz