Zupa z botwinki to wiosna w moim domu, Kiedy pojawia się taki barszczyk, to w jego smaku czuję zapach wiosny i lata. Teraz mamy wszystko wcześnie, więc możemy pozwolić sobie na taki smakołyk. Zapraszam na bloga.
SKŁADNIKI:
WYKONANIE
Marchewkę i pietruszkę obgotowujemy razem z wywarem mięsnym.
Warzywa płuczemy, Z botwinki (korzenia) obieramy skórkę.
Kroimy w kostkę. Siekamy wszystko do końca- łodygi, listki.
Cebulkę razem ze szczypiorkiem również siekamy
To samo robimy z koperkiem.
Wszystko łączymy razem w jednej misce.
Dodajemy do gotującego się wywaru. Zagotowujemy, zakwaszamy octem winnym. Dodajemy sól pieprz do smaku. Gotujemy jeszcze ok 10-15 minut.
Śmietanę mieszamy z niewielką ilością wywaru i zaprawiamy barszczyk.
Młode ziemniaki gotujemy odzienie. Podajemy razem z barszczem.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
SKŁADNIKI:
- 1,5 litra wywaru mięsnego ( u mnie wołowina z drobiem)
- 2 pęczki botwinki
- 1 pęczek cebulki szalotki ze szczypiorkiem
- 1 pęczek koperku
- 1 marchewka
- 1/2 pietruszki
- 100 g śmietanki 18%
- sól pieprz do smaku
- 1,5 łyżki octu winnego
- 5-6 młodych ziemniaków
WYKONANIE
Marchewkę i pietruszkę obgotowujemy razem z wywarem mięsnym.
Warzywa płuczemy, Z botwinki (korzenia) obieramy skórkę.
Kroimy w kostkę. Siekamy wszystko do końca- łodygi, listki.
Cebulkę razem ze szczypiorkiem również siekamy
To samo robimy z koperkiem.
Wszystko łączymy razem w jednej misce.
Dodajemy do gotującego się wywaru. Zagotowujemy, zakwaszamy octem winnym. Dodajemy sól pieprz do smaku. Gotujemy jeszcze ok 10-15 minut.
Śmietanę mieszamy z niewielką ilością wywaru i zaprawiamy barszczyk.
Młode ziemniaki gotujemy odzienie. Podajemy razem z barszczem.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz