Święta zbliżają się dużymi krokami, dlatego warto przygotować sobie przepisy, które wypróbujemy przy świątecznym stole. Przepisów na pasztet mamy mnóstwo. Na pewno większość wypróbowanych przez panie domu. Osobiście przygotowuję pasztet z różnych składników. W dzisiejszym poście propozycja z wykorzystaniem wiejskiej kury i innych dodatków, które możemy zamieniać i łączyć na swój sposób.
SKŁADNIKI
WYKONANIE
Kurę dokładnie płuczemy dzielimy na porcje, dodajemy opłukane skrzydełka z indyka. zalewamy wodą i zagotowujemy. Odlewamy pierwszą wodę. Zalewamy drugą, czystą tak , by dobrze zakryć mięso.
Gotujemy na małym ogniu. Dodajemy warzywa, 1 liść laurowy, 2- ziarenka ziela angielskiego. Odgotowując mięso na pasztet będziemy mieli rosół.
Wiejska kura często długo się gotuje i tak naprawdę mięso najlepiej nadaje się na pasztet.
W tym samym czasie w oddzielnym garnku wstawiamy podgardle i również odgotowujemy.
Łopatkę kroimy na kawałki, obsmażamy na tłuszczu. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Następnie podlewamy lekko wodą i dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszamy.W trakcie duszenia dodajemy pokrojoną w większe kawałki cebulę. Okres duszenia mięsa ok. 1, 5 godziny. Pod koniec duszenia na ok. 15 min dodajemy wątróbkę i jeszcze podduszamy.
Mięso z rosołu wyjmujemy i studzimy , to samo robimy z pozostałym mięsem.
Oddzielamy od kości i wszystko przekręcamy przez bardzo gęstą siatkę lub robimy to przynajmniej 2 razy na rzadszej. Dodatkowo przekręcamy jeszcze jedną marchewkę.
Do masy dodajemy jaka , przyprawy i wyrabiamy pasztet. uważamy na sól. Pasztet nie powinien być słony , ponieważ po upieczeniu sól da znać o sobie.
Masę podlewamy rosołem. Pasztet nie może być za rzadki ani za gęsty.
Nakładamy do podłużnej foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką, lub do gotowej foremki aluminiowej.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni C. Ok 1 godziny.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
- 1 kura wiejska
- 70 dag. łopatki wieprzowej
- 25 dag. wątróbki drobiowej
- 30 dag. podgardla
- 2 skrzydła z indyka
- 4 jajka
- 2-3 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 4 cebule
- 1 marchewka
- 1/2 pora
- pietruszka
- kawałek selera
- świeżo mielona gałka muszkatołowa
- sól, pieprz do smaku
WYKONANIE
Kurę dokładnie płuczemy dzielimy na porcje, dodajemy opłukane skrzydełka z indyka. zalewamy wodą i zagotowujemy. Odlewamy pierwszą wodę. Zalewamy drugą, czystą tak , by dobrze zakryć mięso.
Gotujemy na małym ogniu. Dodajemy warzywa, 1 liść laurowy, 2- ziarenka ziela angielskiego. Odgotowując mięso na pasztet będziemy mieli rosół.
Wiejska kura często długo się gotuje i tak naprawdę mięso najlepiej nadaje się na pasztet.
W tym samym czasie w oddzielnym garnku wstawiamy podgardle i również odgotowujemy.
Łopatkę kroimy na kawałki, obsmażamy na tłuszczu. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Następnie podlewamy lekko wodą i dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszamy.W trakcie duszenia dodajemy pokrojoną w większe kawałki cebulę. Okres duszenia mięsa ok. 1, 5 godziny. Pod koniec duszenia na ok. 15 min dodajemy wątróbkę i jeszcze podduszamy.
Mięso z rosołu wyjmujemy i studzimy , to samo robimy z pozostałym mięsem.
Oddzielamy od kości i wszystko przekręcamy przez bardzo gęstą siatkę lub robimy to przynajmniej 2 razy na rzadszej. Dodatkowo przekręcamy jeszcze jedną marchewkę.
Do masy dodajemy jaka , przyprawy i wyrabiamy pasztet. uważamy na sól. Pasztet nie powinien być słony , ponieważ po upieczeniu sól da znać o sobie.
Masę podlewamy rosołem. Pasztet nie może być za rzadki ani za gęsty.
Nakładamy do podłużnej foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką, lub do gotowej foremki aluminiowej.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni C. Ok 1 godziny.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz