niedziela, 20 grudnia 2015

Kruche mini ciasteczka

Weekend upłynął pod znakiem wypieków rożnych  ciasteczek. Kruche ciastka poleżą nieco dłużej , dlatego można je upiec kilka dni przed świętami. Pieczenie ciastek , to dla mnie stała tradycja przedświąteczna. Nie wyobrażam sobie, że mogłoby, na świątecznym stole, zabraknąć kruchych ciasteczek. Dzisiaj propozycja mini ciastek z gotowanych żółtek. To stary, ale niezawodny przepis z mojego zeszytu. Wypróbowany, dlatego bez wahania polecam. Pyszne kruchutkie, rozpływają się w ustach. Ciastka są małe ok 2 cm.,  na jeden kęs. Część z nich przełożyłam kremem chałwowym, część bez przekładania. Jedne i drugie są pyszne.




SKŁADNIKI
Na ciasto:
  • 5 szklanek mąki tortowej
  • 2 margaryny
  • ok. 1 szk. cukru pudru
  • 7 gotowanych żółtek
  • 1 żółtko surowe
  • 2 łyżki octu
Masa chałwowa:
  • 100 g. chałwy waniliowej
  • 100 g.masła
  • 2 łyżki alkoholu
  • sok z 1/2  cytryny
WYKONANIE

Jaka gotujemy na twardo.  Po ugotowaniu i wystudzeniu oddzielamy żółtka.
Mąkę przesiewamy i łączymy z margaryną.  Ścieramy na tarce żółtka, dodajemy cukier, żółtko jajka, ocet i zagniatamy ciasto. Chwilę wyrabiamy. Schładzamy lodówce 1 godzinę.

Po godzinie ciasto po kawałku rozwałkowujemy na grubość ok. 2 -3 milimetrów.
Małą foremką wyciskamy ciasteczka.Oczywiście takie same ciastka możemy wycinać większą dowolną formą.

 Ciastka układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni C. Ok 20 min, do zarumienienia.

Część ciastek możemy przełożyć masą.

Podaję jak zrobić masę chałwową.

Masło ubijamy na puszystą masę. Dodajemy porcjami chałwę i dalej ucieramy .
Na koniec dodajemy alkohol i sok z cytryny. Mas gotowa, bardzo dobra do wielu innych ciastek.





SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz