poniedziałek, 28 grudnia 2015

Sernik królewski

Jak sama nazwa wskazuje sernik godny stołu królewskiego. Puszysty, mokry, połączony z ciemnym ciastem.  Zapomniany stary przepis, odgrzebany i wykonany. Polecam wszystkim smakoszom serników. Może na Nowy Rok?




 SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 4 płaskie łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • mała torebka cukru waniliowego
  • 25 dag masła
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka śmietany

Masa serowa:

  • 1,5  kg twarogu zmielonego trzykrotnie lub z wiaderka
  • ok 2 szklanki cukru
  • 25 dag masła
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 8 jajek ( oddzielnie żółtka)

WYKONANIE:

Przygotowanie ciasta:

 Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, dodajemy kakao i siekamy z tłuszczem.
Łączymy z  pozostałymi  składnikami i szybko zagniatamy ciasto.
Ciasto dzielimy na dwie części. Owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny

Przygotowanie masy serowej:

Masło ucieramy z cukrem, ucierając dodajemy po jednym żółtku, a następnie po łyżce twarogu.
Wsypujemy budyń, a na koniec ubite białka i delikatnie mieszamy.
Można dodać rodzynki, jeśli lubimy.

Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Jedną połowę ciasta ścieramy na spód.
Na ciasto wylewamy masę serową. Na wierzch ścieramy drugą część ciasta.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego i pieczemy w 180 stopniach C ok 1, 5 godziny.
Po upieczeniu uchylamy piekarnik i czekamy, aż ciasto ostygnie.


SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz