wtorek, 8 marca 2016

Makaron farfalle z tuńczykiem w sosie pomidorowym


Danie dość szybkie w przygotowaniu. Wystarczy makaron farfalle pełnoziarnisty, tuńczyk z puszki i pomidory. Kiedyś robiłam makaron z samym tuńczykiem, ale taka wersja sosu jest równie bardzo ciekawa.





SKŁADNIKI

  • 1/2 opakowania makarony farfalle pełnoziarnistego
  • 1 mała cebula
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 pomidory
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz do smaku
WYKONANIE

Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podduszamy na oleju.

Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, kroimy drobno i dodajemy do cebuli.

Nakrywamy i dusimy na małym ogniu ,aż pomidory dobrze się rozgotują.

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.

Dodajemy tuńczyka z puszki  i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Makaron gotujemy al dente, dodajemy do sosu i wszystko mieszamy.





SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz