piątek, 25 marca 2016

Mazurek z masą kajmakową

Czego nie może zbraknąć na Wielkanocnym stole? Na pewno jajek w różnej postaci, białego barszczu, babek i mazurków.  U mnie od pewnego czasu króluje prosty, kajmakowy mazurek. Skoro wszystkim smakuje, powstał i w tym roku. Bardzo prosty i smaczny.





SKŁADNIKI

Na ciasto:

  • 35 dag maki krupczatki
  • 1 margaryna
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka śmietany
Masa:
  • 1 puszka skondensowanego słodkiego  mleka 
  • rodzynki , migdały
  • dekoracyjna posypka
  • czekolada

WYKONANIE

Mąkę na ciasto rozcieramy z margaryną, dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy.
Ciasto owijamy w folie i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.

Mleko w puszcze gotujemy wcześniej ok. 2 godziny pod przykryciem na małym ogniu.

Schłodzonym ciastem wykładamy dużą prostokątną blaszkę. na spód kładziemy papier do pieczenia.
W koło ciasta robimy dekoracyjny wianek.

Pieczy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 20 min.

Po wystudzeniu ciasta wykładamy na nie masę kajmakową. Rozprowadzamy równo. Dowolnie dekorujemy.  Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce.


SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz