Ciasto bez pieczenia, trochę musimy włożyć pracy, ale efekt murowany zarówno w smaku jak i w wyglądzie. Możemy zafundować rodzince takie ciasto. Może na świata.
SKŁADNIKI:
Spód ciasta:
- 150 g ciastek maślanych ciemnych
- 6 łyżek masła
- 16 g cukru waniliowego
Masa wiśniowa:
- 1/2 kg mrożonych wiśni drylowanych;
- 1 l soku wiśniowego;
- 3 budynie wiśniowe;
- 2 galaretki wiśniowe;
Masa śmietanowa:
- 500 ml śmietany kremówki
- 1 galaretka cytrynowa
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo wiórki kokosowe do posypania.
WYKONANIE:
Masło roztapiamy. Herbatniki umieszczamy w malakserze, rozdrabniamy, dodajemy masło i cukier - miksujemy. Okruszki wciskamy w dno blaszki (28 na 18) Umieszczamy w lodówce na około 1 godzinę.
Galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody.Śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy cukier, śmietan-fix i zimną galaretkę. Miksujemy, by wszystko połączyć. Wykładamy 3/4 bitej śmietany na spód ciasta. Wstawiamy do lodówki.
Przygotowujemy masę wiśniową
3/4 l soku wiśniowego zagotowujemy. W pozostałym soku rozpuszczamy budynie i dodajemy je do gotującego się płynu. Zagotowujemy. W gorącym budyniu rozpuszczamy galaretki. Dodajemy mrożone wiśnie. Mieszamy.
Masę wykładamy na biszkopt, zostawiamy 4 łyżki na wierzch ciasta.
Masę wiśniową wykładamy na masę śmietanową. Na masę wiśniową dodajemy pozostałą bitą śmietanę. Na wierzch układamy po skosie resztę masy wiśniowej.
Obficie posypujemy wiórkami i wstawiamy do lodówki. Dobrze schładzamy.
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz