wtorek, 31 października 2017

Sernik w czarno -białej odsłonie.

Zawsze się udaje, zawsze smaczny i niezawodny na każdą okazję. Sernik z ciastem czarno-białym.



SKŁADNIKI

Ciasto

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 masło
  • 2 jajka
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do piecznia
Masa serowa
  • 1 wiaderko sera
  • 100 gram masła
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1  budyń świetankowy
  • skórka  starta z jednej pomarańczy
  • cukier waniliowy
WYKONANIE

 Mąkę przesiewamy i łączymy z masłem i proszkiem. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. 1/4 ciasta wkładamy do zamrażarki pozostałą do lodówki.  Żółtka ucieramy z masłem i cukrem, następnie dodajemy ser i dalej dobrze ucieramy do połączenia składników. Wsypujemy budyń i starą skórkę z pomarańczy ( oczywiście owoc wcześniej sparzamy wrzątkiem. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód rozwałkowujemy 3/4 ciasta. na ciasto wylewamy masę serową. Na wierzch ścieramy na tarce ciasto schłodzone w zamrażarce.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku 1 godzinę w 180 stopniach. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki i zostawiamy sernik do ostygnięcia.




SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.

Brak komentarzy: