Moc otrąb owsianych doświadczyłam na własnym organizmie już bardzo dawno, dlatego od czasu do czasu pojawiają się w mojej kuchni. Mówię oczywiście o otrębach owsianych, a nie o płatkach owsianych. Podstawowa sprawa to obecność w nich błonnik pokarmowego rozpuszczalnego. Dobroczynna rzecz, która doskonale wpływa na nasz układ trawienny , przede wszystkim na jelito grube. Otręby to doskonała miotełka, wymiatająca wszystko , co zalega nam w tymże organie. Zawierają również podstawowe składniki pokarmowe takie jak: węglowodany, białko, tłuszcze, witaminy, sole mineralne.
Podstawowa i najprostsza wersja na użycie otrąb owsianych to po prostu owsianka na mleku z dodatkiem suszonych lub świeżych owoców.
SKŁADNIKI
WYKONANIE
Mleko zagotowujemy , do gotującego wsypujemy otręby. Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 min. Chodzi o to, by otręby się rozkleiły i nadały potrawie swój oryginalny smak. Gotowe. Podajemy gorące z owocami.
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Podstawowa i najprostsza wersja na użycie otrąb owsianych to po prostu owsianka na mleku z dodatkiem suszonych lub świeżych owoców.
SKŁADNIKI
- 1/2 litra mleka
- 2 łyżki otrąb owsianych
- owoce suszone lub świeże ( np żurawina , banan, rodzynki itp.
WYKONANIE
Mleko zagotowujemy , do gotującego wsypujemy otręby. Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 min. Chodzi o to, by otręby się rozkleiły i nadały potrawie swój oryginalny smak. Gotowe. Podajemy gorące z owocami.
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz