niedziela, 15 czerwca 2014

Nadziewany kalafior

 Pomysł na takie danie znlazłam  wśród przepisów na blogach, teraz nie pamiętam jaki to był blog. Postanowiłam wypróbowac przepis. Udało się. Kalafior w innym wydaniu smakuje wyjątkowo.
kalafior z mięsem

SKŁADNIKI:
  • jeden duży kalafior
  • 30 dag. mięsa mielonego
  • przyprawa do mięsa mielonego 
  • dwa jajka
  • jedna cebula
  •  jedna sucha bułka
WYKONANIE:
Kalafior obgotować w  wodzie, by lekko zmiękł. Mieso przyprawić dodać jajka, podduszoną cebulkę,         namoczoną w  wodzie bułkę i wyrobić farsz. Kalafior wyjąc z wody. Położyć na talarzu do góry dołem.  Nadziewać farszem dokładnie w każdą szczelinę. Owinąć  w folię aluminiową i  piec w piekarniku 180 stopni, przez około pół godziny. Tak przygotowane danie mozŻna polać tratĄ bułką lub dowolnym sosem, np. czosnkowym. 






SMACZNEGO


Prześlij komentarz