Makaron z rożnymi sosami, któż tego nie eksperymentował? Jednym z nich jej sos boloński. W mojej kuchni najbardziej ulubiony, ale!!! Robię sos naturalny bez ulepszacza typu torebka sosu Bolognese. Zachęcam do wypróbowania.
SKŁADNIKI
WYKONANIE
Posiekać bardzo drobno cebulę, marchewkę zetrzeć na tarce do owoców. Na patelnię wlać olej dodać cebulkę i startą marchew. Dusić pod przykryciem do miękkości często mieszając. Dodać mielone mięso, smażyć Następnie włożyć pokrojone pomidory -skórkę sparzyć. Dusić pod przykryciem, ąż pomidory zmiękną. Wlać wino. Mieszać aż odparuje, następnie dodać przecier pomidorowy. Przyprawić wyciśniętym czosnkiem oregano, pieprzem, solą, cukrem Jeżeli trzeba odparować nadmiar płynu lub zaprawić lekko mąką. Ugotować makaron. Podawać makaron z sosem.
SKŁADNIKI
- 1 duża marchewka
- 1 cebula
- 500 g. mięsa mielonego wieprzowe-wołowe lub inne
- 5 łyżek oliwy
- 1/2 szklanki wina- czerwonego półwytrawnego
- 3 pomidory
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- odrobina cukru
- 2 ząbki czosnku
- bazylia świeża, oregano
- makaron spaghetti
WYKONANIE
Posiekać bardzo drobno cebulę, marchewkę zetrzeć na tarce do owoców. Na patelnię wlać olej dodać cebulkę i startą marchew. Dusić pod przykryciem do miękkości często mieszając. Dodać mielone mięso, smażyć Następnie włożyć pokrojone pomidory -skórkę sparzyć. Dusić pod przykryciem, ąż pomidory zmiękną. Wlać wino. Mieszać aż odparuje, następnie dodać przecier pomidorowy. Przyprawić wyciśniętym czosnkiem oregano, pieprzem, solą, cukrem Jeżeli trzeba odparować nadmiar płynu lub zaprawić lekko mąką. Ugotować makaron. Podawać makaron z sosem.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz