niedziela, 25 października 2015

Schab faszerowany - wiem, co jem


Moje kolejne domowe wyroby z kategorii -wiem, co jem. Dzisiaj polecam schab faszerowany mięsem mielonym z indyka. Danie, które możemy jeść na zimno jako przekąskę i na gorąco do obiadu, np. z sosem grzybowym.






SKŁADNIKI

  • ok 1,5 kg schabu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • zioła typu: majeranek, cząber, tymianek.
  • 2 ząbki czosnku
Na farsz:
  • 40 dag mięsa mielonego z indyka ( np. udziec)
  • przyprawa do mięsa drobiowego
  • 1  jajko
  • 1 łyżka kaszy mannej
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
WYKONANIE.

Schab płuczemy, obieramy z błony.


Nacinamy w połowie i następnie rozbijamy na dość cienką warstwę.

Wkładamy do miski, posypujemy przyprawami przeciśniętym przez praskę czosnkiem i polewamy sosem sojowym. 

Nacieramy mięso i wkładamy do lodówki na przynajmniej kilka godzin. Można to zrobić dzień przed pieczeniem.

Mięso mielone łączymy ze składnikami i wyrabiamy.




Farsz rozkładamy na rozbity schab i mocno zwijamy. Wciskamy do siatki, do pieczenia.
Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego- nakrywamy.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i tak pieczemy ok. 30 min.
Następnie zmniejszamy  grzanie do 180 stopni C i pieczemy jeszcze 1.5 godziny.

W naczyniu wytworzy się woda , możemy nią polewać mięso w trakcie pieczenia.



SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz