Udka z kurczaka tradycyjne danie, które może niektórym już się znudziło. Proponuję trochę zmodyfikować nasze przepisy coś dodać, czymś przyprószyć i już inny smak. U mnie udka w sosie sojowym pieczone z marchewką, cebulką i porem. Zapewniam ,że bardzo smaczne danie obiadowe
SKŁADNIKI:
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
SKŁADNIKI:
- 5 udek z kurczaka ( oczywiście ilość można zwiększyć lu zmniejszyć)
- 4 łyżki sosu sojowego
- majeranek tymianek do oproszenia
- 3 marchewki
- 1/2 pora ( biała część)
- 1 duża cebula
- olej do obsmażenia
WYKONANIE.
Udka z kurczaka, płuczemy dzielimy na dwie części. Wkładamy do miski, wlewamy sos sojowy, posypujemy ziołami- mieszamy. Odstawiamy na ok. 2 -3 godziny.
Warzywa płuczemy. marchewkę i cebulę obieramy.
Pora i cebulę kroimy w piórka.
Marchewkę strugamy na cienkie paski.
Udka, obsmażamy chwilę z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju, Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Przykrywamy warzywami.
Nakrywamy naczynie i wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika.
Pieczemy ok. 1 godz. w 180 stopniach.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz