Dzisiaj polecam pizzę zrobioną domowym sposobem w dwóch smakach. Każdy z domowników ma swoje preferencje smakowe i dlatego pizza podzielona na dwie części. Możemy wybierać.
Dodatkowym atutem tej pizzy jest mąka, którą poleciła mi moja koleżanka. Może robię teraz reklamę, ale Mąka do pizzy włoskiej z firmy Smaki świata jest doskonała. Polecam , bo dobre.
SKŁADNIKI:
WYKONANIE
Drożdże do zrobienia ciasta powinny być ciepłe, więc wcześniej wyjmujemy z lodówki.
Do szklanki lub większego kubka wsypujemy 2 łyżki mąki, rozkruszamy drożdże, dodajemy odrobinę soli i szczyptę cukru .
Podlewamy letnią wodą i mieszamy.
Powinna powstać konsystencja słodkiej śmietanki.
Odstawiamy do wyrośnięcia.
Jeśli drożdże nie urosną, są niedobre i musimy , niestety, kupić inne.
Do miski wsypujemy mąkę, posypujemy resztą soli,robimy dołek i wlewamy wyrośnięty rozczyn drożdżowy.
Wyrabiamy ciasto, podlewając stopniowo wodą.
Dodajemy również 1 łyżkę oliwy.
Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie odstawało od ręki.
Wyrobione ciasto nakrywamy ściereczką odstawiamy do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto, powinno być elastyczne.
W tym czasie przygotowujemy składniki do pizzy.
Pieczarki obieramy kroimy na duże kawałki.
Cebulę kroimy w kostkę, obsmażamy na maśle, dodajemy pieczarki.
Chwilę podsmażamy, aż wyparuje woda.
Pieczarki gotowe czekają na swój czas.
Ciasto wykładamy na wysmarowaną oliwą, dużą blaszkę z piekarnika.
Rozciągamy ciasto na boki wylepiamy brzegi blaszki.
Spód ciast smarujemy sosem, u mnie ten paprykowy, doskonale się sprawdził.
Na jednej części pizzy układamy szynkę, na drugiej kiełbasę żywiecką. Posypujemy oregano i kukurydzą.
Gotową pizzę podajemy z dowolnym, ulubionym sosem lub ketchupem. U mnie Domowy ketchup
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Dodatkowym atutem tej pizzy jest mąka, którą poleciła mi moja koleżanka. Może robię teraz reklamę, ale Mąka do pizzy włoskiej z firmy Smaki świata jest doskonała. Polecam , bo dobre.
SKŁADNIKI:
- 3 szklanki mąki
- 1 1/2 szklanki wody gazowanej
- 40 g drożdży
- pół łyżeczki soli
- szczypta cukru
- 3 łyżki oliwy z oliwek do posmarowania blachy
Dodatki:
- kilka plastrów dobrej szynki
- 15 dag. kiełbasy żywieckiej
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 cebula
- 20 dag. pieczarek
- 20 dag sera mozzarella
- masło klarowane do smażenia pieczarek
- odrobina oregano
Sos na spód pizzy:
- sos paprykowy-odsyłam do przepisu Pasta paprykowa
- można również inny dowolny sos
Drożdże do zrobienia ciasta powinny być ciepłe, więc wcześniej wyjmujemy z lodówki.
Do szklanki lub większego kubka wsypujemy 2 łyżki mąki, rozkruszamy drożdże, dodajemy odrobinę soli i szczyptę cukru .
Podlewamy letnią wodą i mieszamy.
Powinna powstać konsystencja słodkiej śmietanki.
Odstawiamy do wyrośnięcia.
Jeśli drożdże nie urosną, są niedobre i musimy , niestety, kupić inne.
Do miski wsypujemy mąkę, posypujemy resztą soli,robimy dołek i wlewamy wyrośnięty rozczyn drożdżowy.
Wyrabiamy ciasto, podlewając stopniowo wodą.
Dodajemy również 1 łyżkę oliwy.
Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie odstawało od ręki.
Wyrobione ciasto nakrywamy ściereczką odstawiamy do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto, powinno być elastyczne.
W tym czasie przygotowujemy składniki do pizzy.
Pieczarki obieramy kroimy na duże kawałki.
Cebulę kroimy w kostkę, obsmażamy na maśle, dodajemy pieczarki.
Chwilę podsmażamy, aż wyparuje woda.
Pieczarki gotowe czekają na swój czas.
Ciasto wykładamy na wysmarowaną oliwą, dużą blaszkę z piekarnika.
Rozciągamy ciasto na boki wylepiamy brzegi blaszki.
Spód ciast smarujemy sosem, u mnie ten paprykowy, doskonale się sprawdził.
Na jednej części pizzy układamy szynkę, na drugiej kiełbasę żywiecką. Posypujemy oregano i kukurydzą.
Na całej pizzy rozkładamy pieczarki.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Wstawiamy pizzę. Pieczemy 15 min.
Następnie posypujemy startym serem i pieczemy jeszcze 10 min.
Dlaczego ser później? Ponieważ nie spiecze się i jest doskonały, mięciutki.
Gotową pizzę podajemy z dowolnym, ulubionym sosem lub ketchupem. U mnie Domowy ketchup
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz