czwartek, 12 listopada 2015

Dżem pigwowo-jabłkowy

Pigwa obrodziła więc trzeba ja przerobić. Sposoby na pigwę są różne . Można zrobić nalewkę PRZEPIS TU  lub TU . Można również zrobić mus z pigwy, jabłka z sokiem malinowym TU.
Dzisiaj polecam pigwę z jabłkiem i z tego super dżem.









 SKŁADNIKI

  • 1 kg. pigwy
  • 1 kg. jabłek
  • 20 dag cukru
  • 1/2 szklanki wody
WYKONANIE

Pigwę płuczemy, obieramy ze skórki, kroimy  w kostkę Dodajemy do naczynia , w którym będziemy wysmażać. U mnie stary prodiż sprawdza się bardzo dobrze do robienia dżemów.
Podlewamy 1/2 szklanki wody. Owoce przykrywamy i na średnim ogniu podgrzewamy do zmiękczenia pigwy.

Jabłka płuczemy, obieramy ze skórki drobno kroimy i dodajemy do pigwy. Całość nakrywamy na ok 15 min. Jabłka też  zmiękną, wtedy odkrywamy i już zaczynamy wysmażać owoce. 
Często mieszamy. Dżem jest gotowy, kiedy będzie gęsty, a wszystkie owoce dobrze się rozsmażą. Oczywiście wyczuwalne będą kawałki pigwy i oto chodzi, bo naprawdę dżem  jest smaczny.
 Pod koniec dodajemy cukier i jeszcze chwile smażymy





SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz