wtorek, 4 listopada 2014

Mus z pigwy, jabłka z sokiem malinowym

Pigwa w moim domu przetwarzana jest na rożne sposoby, jednak mus, który trochę sama zmodyfikowałam okazał się strzałem w dziesiątkę. Jest bardzo dobry, posiada odpowiednią konsystencję, niepowtarzalny kolor, ale najważniejszy  to jego smak- jest pyszny. Pigwa wprawdzie dominuje w tym wszystkim, jednak smak  wyjątkowy. Myślę ,że może być doskonałym dodatkiem do potraw cukierniczych  typu naleśniki, placki itp.. Gorąco polecam.







SKŁADNIKI


  • 1 kg. pigwy
  • 1 kg jabłek
  • pół szklanki naturalnego soku malinowego ( mój powstał z  rozmrożonych malin)
  • 30 dag. cukru ( tutaj można mniej)
  • 1 szklanka wody

WYKONANIE

Pigwę obrać ze skórki , wydrążyć gniazda, drobno pokroić, zalać szklanką wody i podgrzewać w naczyniu aż zmięknie.  Z jabłkami zrobić podobnie, jednak do pigwy dodać jak już będzie miękka. Smażyć do momentu, aż jabłka również  zmiękną. Zdjąć z ognia, zblendować wszystko na mus,






Następnie wlać  sok malinowy i dokładnie wymieszać. Odstawić dalej na ogień, dodać cukier i smażyć jeszcze ok. 15 min.




Po tym czasie mus jest gotowy. Gorący nakładać do słoików. Na chwilę odwrócić do góry  dnem.




SMACZNEGO
Prześlij komentarz