poniedziałek, 3 listopada 2014

Nalewka z pigwy i dzikiej róży

Pigwa obrodziła więc  coś trzeba z niej zrobić. Prezentowałam już  przetwory z pigwy. Dzisiaj trochę inaczej.  Własnie powstaje nalewka, ale pomysł na połączanie pigwy z dziką róża jest dość ciekawy. Nie mój- mojego męża. Na razie wstępny etap, na efekt końcowy trzeba będzie poczekać.



SKŁADNIKI:
  • 1 kg. pigwy
  • 70 dag dzikiej róży
  • 1 litr wódki
  • 1 liter spirytusu
  • garść rodzynek
  • kilka goździków
  • skórka z jednej pomarańczy
  •  ok 1/2 litra miodu



WYKONANIE:

Owoce pigwy przekroić, wyciąć pestki, pokroić na małe kawałki, wsypać do słoja, dodać  oczyszczoną z szypułek różę. Wsypać goździki i rodzynki. wszystko zalać alkoholem, zostawić na ok. 2-3 tygodnie.
 Po tym czasie odcedzić alkohol. Owoce zalać miodem, dodać startą skórkę z  pomarańczy i tak trzymać od 1-2 tygodni, często potrząsając. Esencję , która powstanie, połączyć z alkoholem. Nalewkę odstawić na dwa miesiące.


Prześlij komentarz