piątek, 20 listopada 2015

Sernik Iazura

Może trochę zapomniane ciasto.  Warto jednak powrócić do dawnych przepisów. Mój zapisany , gdzieś w starym, pożółkłym już zeszycie. Sernik połączony z ciemnym ciastem. Zawsze się udaje, dlatego polecam nawet tym niewprawionym w pieczeniu.





SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 1 1/2 szklanki maki
  • 3 łyżki kakao
  • 1 kostka margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 jajka
  • 5 łyżek wody
Masa serowa:
  • 50 dag sera
  • 4 jajka
  •  szklanka cukru
  • 1/2 kostki masła
  • wiórki kokosowe do posypania

WYKONANIE

Przygotowanie ciasta.

Margarynę, cukier gotować ok. 5 min. Po ostudzeniu dodać żółtka, delikatnie ubijać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
W oddzielnym naczyniu ubić na sztywno białka, dodać do masy. Delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać na średniej wielkości blaszkę.

 Przygotowanie masy serowej.

Ser przekręcić przez maszynkę.  Masło utrzeć z cukrem , dodać jajka i dobrze rozetrzeć.
Porcjami wkładać ser i miksować. Masę serowa wylać na ciasto.
 Pod wpływem ciężaru trochę ciasta  zmiesza się z serem. I o to chodzi. Ponieważ powinno to być ciasto  łaciate.
 Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni ok. 60 min.



SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz