sobota, 21 listopada 2015

Szarlotka z galaretką

Ciasta kruche z jabłkami cieszą się dużym powodzeniem. Po pierwsze są bardzo smaczne, a po drugie łatwe i szybkie do przyrządzenia. Dzisiaj zapraszam na szarlotkę z dodatkiem galaretki.




SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • jedna margaryna
  • 5 żółtek
  • 1/2 szklanki cukru pudru
Wkład do ciasta:
  • 2 kg jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 galaretka agrestowa
  • 1/4 szklanki cukru.
WYKONANIE

Mąkę łączymy z proszkiem, dodajemy miękką margarynę i siekamy lub szybko rozcieramy dłońmi.
 dodajemy żółtka i cukier puder. Łączymy wszystko i wyrabiamy ciasto.

3/4 ciasta wykładamy na blaszkę , wyłożoną papierem do pieczenia.



 Resztę ciasta wkładamy do zamrażarki, by dobrze schłodzić do starcia.

Jabłka obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki. Smażymy ok .30 min. Pod koniec dodajemy cukier, cynamon i galaretkę, chwilę mieszamy. Odstawiamy z ognia.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C . Wkładamy spód ciasta i podpiekamy 5 min.

Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka. 



Na wierzch ścieramy schłodzone ciasto.




Pieczemy 40 min. Po upieczeniu możemy posypać cukrem pudrem, chociaż ciasto jest dość słodkie, więc ten etap można pominąć.






SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz