piątek, 15 stycznia 2016

Kotlety schabowe duszone z cebulką i jabłkiem

Dzisiaj propozycja dania obiadowego. W roli głównej schab, a ściślej mówiąc kotleciki schabowe duszone z cebulką i jabłkiem. To właśnie jabłko sprawia ,że danie nabiera wykwintnego samku.




SKŁADNIKI

  • 1/2 kg schabu be kości
  • 4 jabłka
  • 2 cebule
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz
  • 1/2 szklanki wody 
  • olej do smażenia

WYKONANIE

Mięso płuczemy, kroimy na kotlety . Możemy przekroić na połowę - nie rozbijamy. Przyprawiamy solą pieprzem i obsmażamy na gorącym tłuszczu.

Do drugiego naczynia wlewamy 1/2 szklani  wody i tam wkładamy zarumienione kotlety.
nakrywamy i na małym ogniu gotujemy.

Cebulę kroimy w pół piórka i obsmażamy do lekkiego zarumienienia na tłuszczu po kotletach.
Cebulę dodajemy do kotletów i dusimy dalej ok. 40 min. Jabłka obieramy , kroimy w ósemki i pod koniec duszenia dodajemy do mięsa. Dusimy dalej, aż jabłka lekko się rozgotują. Na koniec danie posypujemy majerankiem i jeszcze 5 min gotujemy.



SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz