Ryba w zalewie , kiedyś robiłam, następnie zapomniałam, by w końcu wrócić do tego bardzo smacznego dania. Jej zaletą jest również to,że może długo postać i w miarę upływu czasu nabiera odpowiedniego smaku.
SKŁADNIKI
WYKONANIE
Rybę dzielimy na małe kawałki.Posypujemy przyprawą do ryb odstawiamy na 30 min.
W miedzy czasie kroimy cebulę w krążki, paprykę w paski (szerokie), ogórek w talarki.
Cebulę sparzamy w ok. 2 litrach wrzącej wody przez ok 5 min. a następnie na durszlaku przelewamy zimną wodą.
Rybę obtaczamy w mące, jajku i bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju.
W słoiku układamy warstwami kilka kawałków ryby , ogórki, papryka cebula i tak na zmianę
Wszystkie składniki zalewy łączymy w garnku i zagotowujemy. Gorącą zalewą napełniamy słoiki. Zakręcamy. Po wystygnięciu odstawiamy do lodówki.
Tak przygotowaną rybę możemy trzymać nawet miesiąc ( oczywiście jeśli wcześniej jej nie zjemy).
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
SKŁADNIKI
- 1,5 kg filetów rybnych
- przyprawa do ryb
- 1 jajko
- bułka tarta
- mąka
- olej do smażenia
Zalewa:
- 2 szklanki wody
- 1/2 szklanki oleju
- 6 łyżek octu
- 4 małe liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- kilka ziaren pieprzu
- opakowanie papryki słodkiej w proszku
- 1/2 łyżki soli
- 2 łyżki cukru
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
- 1/2 szklanki łagodnego ketchupu
Dodatkowo:
- 5 dużych cebul
- 7 średnich kiszonych ogórków
- słoik papryki marynowanej
Rybę dzielimy na małe kawałki.Posypujemy przyprawą do ryb odstawiamy na 30 min.
W miedzy czasie kroimy cebulę w krążki, paprykę w paski (szerokie), ogórek w talarki.
Cebulę sparzamy w ok. 2 litrach wrzącej wody przez ok 5 min. a następnie na durszlaku przelewamy zimną wodą.
Rybę obtaczamy w mące, jajku i bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju.
W słoiku układamy warstwami kilka kawałków ryby , ogórki, papryka cebula i tak na zmianę
Wszystkie składniki zalewy łączymy w garnku i zagotowujemy. Gorącą zalewą napełniamy słoiki. Zakręcamy. Po wystygnięciu odstawiamy do lodówki.
Tak przygotowaną rybę możemy trzymać nawet miesiąc ( oczywiście jeśli wcześniej jej nie zjemy).
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz