niedziela, 3 stycznia 2016

Piernik śliwkowy

Piernik, który zawsze się udaje, natomiast jego tajemnicą jest posmak śliwkowy. Dzięki suszonym śliwkom i powidłom śliwkowym, którymi przekładamy piernik.Takie ciasto długo poleży i można powiedzieć ,że z czasem nabiera wytrawnego smaku.







SKŁADNIKI

Na dwie średnie keksówki
  • 250 g mąki pszennej 
  • 200 g suszonych śliwek
  • 150 g cukru
  • 120 g miodu
  • 120 g masła
  • 50 ml mleka
  • 80 g białej czekolady
  • 4 jajka
  • przyprawa do pierników
  • otarta skórka z jednej pomarańczy
  • 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
  • pół słoika powideł śliwkowych
  • 1/2 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Polewa:
  • 100 g czekolady deserowej
  • 3-4 łyżki mleka
  • wiórki kokosowe
WYKONANIE

Z łyżki cukru i 2 łyżek wody przygotowujemy karmel - podgrzewamy. W garnku rozgrzewamy miód, masło i mleko  do rozpuszczenia się składników
Dodajemy karmel i przyprawę korzenną- mieszamy.

Gorącą mieszankę zdejmujemy z palnika, dodajemy czekoladę, mieszamy, pozostawiamy do ostygnięcia.

Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy do nich ostudzoną mieszankę, ekstrakt  i skórkę pomarańczową, miksujemy.

Mąkę przesiać z sodą i proszkiem do pieczenia, partiami dodawać do masy, mieszając lub miksując na niskich obrotach.

Pokrojone śliwki oprószamy jedną łyżką mąki, wsypujemy do ciasta, delikatnie mieszamy.

Do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia przekładamy ciasto, wyrównujemy

Wstawiamy do nagrzanego, do 175 stopni piekarnika, pieczemy około 1 godz. lub sprawdzamy patyczkiem. Powinien być suchy. U

Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika,wyciągamy z formy całkowicie ostudzone. 

Ciasto kroimy na połowę. Przekładamy powidłami. 

Kawałki, czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej z mlekiem. 

Ciepłą czekoladą smarujmy wierzch i boki ciasta.

Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi

 Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce. 






SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.

Brak komentarzy: