Haluszki, czyli inaczej słowackie kluski z tartych ziemniaków. Coś dla odmiany po świątecznych mięsnych półmiskach.
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- 40 dag. maki krupczatki
- 10 dag mąki pszennej
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo
- 30 dag boczku wędzonego
- 1 cebula
- olej
- 20-30 dag. bryndzy
WYKONANIE
Ziemniaki obieramy, płuczemy i ścieramy na drobnej tarce.
Do startych ziemniaków dodajemy mąkę, jajka i sól- mieszamy. Ciasto powinno być w miarę gęste.
W garnku zagotowujemy wodę, lekko solimy. Do gotującej się wody wrzucamy łyżką małe kawałki ciasta. łyżkę moczymy w gorącej wodzie.
Kiedy kluseczki wypłyną na wierzch, gotujemy jeszcze 2 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
Boczek i cebulkę kroimy w kostkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju
Wysmażonym boczkiem i cebulą polewamy kluseczki. Posypujemy bryndzą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz