Torcik kawowy, to ciasto doskonałe nie tylko do kawy. Dlaczego kawowy? Otóż zarówno do ciasta, jak i do masy dodajemy kawę rozpuszczalną. Esencja smaku to również wiśnie z nalewki, które dodajemy pod bitą śmietanę. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.
SKŁADNIKI:
Na biszkopt
WYKONANIE
Masa budyniowa.
Z mleka, mąki gotujemy budyń. Masło ucieramy z cukrem. Łączymy z ostudzonym budyniem.
Kawę rozpuszczalną zalewamy małą ilością wody ok.1/4 szklanki.
dodajemy do masy budyniowej.
Dodać kilka łyżek likieru kawowego.
Ciasto kroimy na połowę.
Spód smarujemy dżemem. Na to kładziemy masę budyniową.
Przykrywamy drugim plackiem. Na wierzch układamy wiśnie z nalewki.
Przygotowujemy bitą śmietanę.
Żelatynę rozpuszczamy dokładnie w małej ilości ciepłej wody.
Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem.
Dodajemy rozpuszczoną żelatynę.
Masę śmietanową wykładamy na biszkopt.
Posypujemy kawą rozpuszczalną, tartą czekoladą lub kawą.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
SKŁADNIKI:
Na biszkopt
- 5 jajek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki drobnego cukru.
- 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej
Masa budyniowo-kawowa:
Bita śmietana
- 2 szklanki mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej\
- 1/2 kostki masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 5-6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
- 4 łyżki likieru kawowego.
Bita śmietana
- 0,5 l kremówki
- 2 płaskie łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
- wiśnie z nalewki
- mały słoik konfitury lub dżemu z wiśni
WYKONANIE
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy porcjami żółtka i cukier, cały czas ucierając.
Na koniec dodajemy kawę połączoną z przesianą mąką. Wsypujemy stopniowo i delikatnie mieszamy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.
Pieczemy ok. 30 min. Ciasto jest gotowe, kiedy odchodzi od brzegów.
Przepis na średnią blachę.
Z mleka, mąki gotujemy budyń. Masło ucieramy z cukrem. Łączymy z ostudzonym budyniem.
Kawę rozpuszczalną zalewamy małą ilością wody ok.1/4 szklanki.
dodajemy do masy budyniowej.
Dodać kilka łyżek likieru kawowego.
Ciasto kroimy na połowę.
Spód smarujemy dżemem. Na to kładziemy masę budyniową.
Przykrywamy drugim plackiem. Na wierzch układamy wiśnie z nalewki.
Przygotowujemy bitą śmietanę.
Żelatynę rozpuszczamy dokładnie w małej ilości ciepłej wody.
Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem.
Dodajemy rozpuszczoną żelatynę.
Masę śmietanową wykładamy na biszkopt.
Posypujemy kawą rozpuszczalną, tartą czekoladą lub kawą.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz