Dzisiaj propozycja przekąskowa na słodko. Racuchy z jabłkiem i odrobiną cynamonu. Tym razem spulchniaczem będą drożdże. Zapraszam.
SKŁADNIKI:
- 3 szklanki mąki
- 1,5 szklanki mleka
- 30 g. świeżych drożdży
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
Dodatkowo
- 2 jabłka
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- olej do smażenia
WYKONANIE
Drożdże rozprowadzamy z 1 łyżeczką cukru i niewielką ilością mleka.
Mąkę, jajka, cukier i mleko, cynamon mieszamy w naczyniu. Dodajemy wyrośnięty rozczyn. Mieszamy .Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, by podwoiło swoją objętość.
Jabłka obieramy , kroimy w kostkę, dodajemy do ciasta razem. Smażymy na gorący tłuszczu nakładając ciasto łyżką.
Racuchy bardzo szybko i pięknie rosną. Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym.
Posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz