Zapiekanki robimy przeróżne. Dzisiaj ta najprostsza z ziemniakami i wiejską kiełbasą. Zapraszam.
SKŁADNIKI
WYKONANIE
Ziemniaki płuczemy i gotujemy w mundurkach. Powinny lekko zmięknąć.
Cebulę kroimy w pół piórka. Kiełbasę obieramy ze skórki i kroimy w cienkie krążki.
Cebulę podduszamy na oleju , następnie dodajemy kiełbasę i smaży na małym ogniu.
Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w talarki, oprószamy solą i pieprzem oraz posiekanym czosnkiem.
W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem układamy warstwami, ziemniaki i kiełbaskę.
Ze śmietany i jajek ubijamy sos, którym polewamy zapiekankę.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni C ok 40-50 min.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
SKŁADNIKI
- 1,5 kg ziemniaków
- 40 dag wiejskiej kiełbasy
- 2 cebule
- sól, pieprz
- 3 ząbki czosnku
- szklanka śmietany 18%
- 2 jajka
- olej do smażenia
WYKONANIE
Ziemniaki płuczemy i gotujemy w mundurkach. Powinny lekko zmięknąć.
Cebulę kroimy w pół piórka. Kiełbasę obieramy ze skórki i kroimy w cienkie krążki.
Cebulę podduszamy na oleju , następnie dodajemy kiełbasę i smaży na małym ogniu.
Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w talarki, oprószamy solą i pieprzem oraz posiekanym czosnkiem.
W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem układamy warstwami, ziemniaki i kiełbaskę.
Ze śmietany i jajek ubijamy sos, którym polewamy zapiekankę.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni C ok 40-50 min.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz