sobota, 14 października 2017

Sernik z musem śliwkowym

Serniki jadamy w różnych wersjach. Często mamy swoje ulubione, co nie znaczy, że nie warto popróbować czegoś innego. Dla mnie sernik z musem malinowym, który prezentowałam TU to rewelacja, ale okazuje się, że eksperymentowanie otwiera przed nami nowe oblicza smaku. Sernik z musem śliwkowym to kolejny przepis, który polecam nie tylko dla smakoszy serników, ale  również  śliwek. Wypróbujcie i na pewno się rozsmakujecie w tym jakże pysznym serniczku. W mojej wersji spód brownie, ale można zrobić swój wypróbowany



 SKŁADNIKI 

Ciasto brownie

  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mąki
  • 60 g masła
  • 60 g cukru
  • 1 jajko

Masa serowa

  • 1 kg twarogu na sernik ( gotowy lub  zmielony dwukrotnie)
  • 1 szklana cukru kryształ
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 1 laska wanilii lub cukier waniliowy 
  • 100 ml. śmietany kremówki

Mus śliwkowy

  • ok 40 dag. dobrze  dojrzałych śliwek węgierek 
  • 3-4 łyżki cukru

WYKONANIE
Ciasto

Czekoladę łamiemy na kawałki i razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko ostudzamy.
Jajko z cukrem ucieramy do uzyskania jasnej puszystej masy, a następnie partiami dodajemy roztopioną czekoladę. Gdy składniki się połączą dosypujemy mąkę. Przygotowane ciasto wylewamy do natłuszczonej tortownicy średniej wielkości. Pieczemy z termoobiegiem w temperaturze  180 stopni ok. 7 -8 minut.
Spód przestudzamy.

 Mus.

Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy  na małe kawałki. Zasypujemy cukrem i wszystko
umieszczamy  w garnku.Dusimy na małym ogniu ok. 30-40 minut do  czasu, gdy śliwki zupełnie się rozpadną i  część płynu odparuje. Możemy spróbować i dosłodzić wg. własnego smaku. Przecieramy przez gęste sitko.

Masa serowa

Twaróg, cukier  i mąkę ziemniaczaną  miksujemy. Dodajemy po kolei jajka miksując. Na końcu dodajemy śmietankę kremówkę wanilię. 3/4 masy wykładamy na podpieczony spód brownie. Następnie łyżką układamy mus śliwkowy. Wierzch zalewamy resztą masy sernikowej.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika  180 stopni i pieczemy 1 godzinę. Po upieczeniu sernik zostawiamy do ostygnięcia, oczywiście piekarnik wyłączamy i lekko uchylamy drzwi. Sernik powinien być dobrze schłodzony, wtedy mus lepiej się trzyma. Jeśli sernik nam pęknie, możemy to miejsce uzupełnić musem, ( ale nie koniecznie).




SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz