Serniki jadamy w różnych wersjach. Często mamy swoje ulubione, co nie znaczy, że nie warto popróbować czegoś innego. Dla mnie sernik z musem malinowym, który prezentowałam TU to rewelacja, ale okazuje się, że eksperymentowanie otwiera przed nami nowe oblicza smaku. Sernik z musem śliwkowym to kolejny przepis, który polecam nie tylko dla smakoszy serników, ale również śliwek. Wypróbujcie i na pewno się rozsmakujecie w tym jakże pysznym serniczku. W mojej wersji spód brownie, ale można zrobić swój wypróbowany
SKŁADNIKI
Ciasto brownie
Masa serowa
Mus śliwkowy
WYKONANIE
Ciasto
Czekoladę łamiemy na kawałki i razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko ostudzamy.
Jajko z cukrem ucieramy do uzyskania jasnej puszystej masy, a następnie partiami dodajemy roztopioną czekoladę. Gdy składniki się połączą dosypujemy mąkę. Przygotowane ciasto wylewamy do natłuszczonej tortownicy średniej wielkości. Pieczemy z termoobiegiem w temperaturze 180 stopni ok. 7 -8 minut.
Spód przestudzamy.
Mus.
Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy na małe kawałki. Zasypujemy cukrem i wszystko
umieszczamy w garnku.Dusimy na małym ogniu ok. 30-40 minut do czasu, gdy śliwki zupełnie się rozpadną i część płynu odparuje. Możemy spróbować i dosłodzić wg. własnego smaku. Przecieramy przez gęste sitko.
Masa serowa
Twaróg, cukier i mąkę ziemniaczaną miksujemy. Dodajemy po kolei jajka miksując. Na końcu dodajemy śmietankę kremówkę wanilię. 3/4 masy wykładamy na podpieczony spód brownie. Następnie łyżką układamy mus śliwkowy. Wierzch zalewamy resztą masy sernikowej.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni i pieczemy 1 godzinę. Po upieczeniu sernik zostawiamy do ostygnięcia, oczywiście piekarnik wyłączamy i lekko uchylamy drzwi. Sernik powinien być dobrze schłodzony, wtedy mus lepiej się trzyma. Jeśli sernik nam pęknie, możemy to miejsce uzupełnić musem, ( ale nie koniecznie).
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
SKŁADNIKI
Ciasto brownie
- 60 g gorzkiej czekolady
- 50 g mąki
- 60 g masła
- 60 g cukru
- 1 jajko
Masa serowa
- 1 kg twarogu na sernik ( gotowy lub zmielony dwukrotnie)
- 1 szklana cukru kryształ
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 jajek
- 1 laska wanilii lub cukier waniliowy
- 100 ml. śmietany kremówki
Mus śliwkowy
- ok 40 dag. dobrze dojrzałych śliwek węgierek
- 3-4 łyżki cukru
WYKONANIE
Ciasto
Czekoladę łamiemy na kawałki i razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko ostudzamy.
Jajko z cukrem ucieramy do uzyskania jasnej puszystej masy, a następnie partiami dodajemy roztopioną czekoladę. Gdy składniki się połączą dosypujemy mąkę. Przygotowane ciasto wylewamy do natłuszczonej tortownicy średniej wielkości. Pieczemy z termoobiegiem w temperaturze 180 stopni ok. 7 -8 minut.
Spód przestudzamy.
Mus.
Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy na małe kawałki. Zasypujemy cukrem i wszystko
umieszczamy w garnku.Dusimy na małym ogniu ok. 30-40 minut do czasu, gdy śliwki zupełnie się rozpadną i część płynu odparuje. Możemy spróbować i dosłodzić wg. własnego smaku. Przecieramy przez gęste sitko.
Masa serowa
Twaróg, cukier i mąkę ziemniaczaną miksujemy. Dodajemy po kolei jajka miksując. Na końcu dodajemy śmietankę kremówkę wanilię. 3/4 masy wykładamy na podpieczony spód brownie. Następnie łyżką układamy mus śliwkowy. Wierzch zalewamy resztą masy sernikowej.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni i pieczemy 1 godzinę. Po upieczeniu sernik zostawiamy do ostygnięcia, oczywiście piekarnik wyłączamy i lekko uchylamy drzwi. Sernik powinien być dobrze schłodzony, wtedy mus lepiej się trzyma. Jeśli sernik nam pęknie, możemy to miejsce uzupełnić musem, ( ale nie koniecznie).
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz