Smaczny, tradycyjny sernik z rodzynkami i skórką pomarańczową, warto przypomnieć i odświeżyć stare przepisy. Zapraszam.
SKŁADNIKI:
Składniki na ciasto:
WYKONANIE:
Składniki na ciasto zagniatamy i odstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
Cukier i cukier waniliowy,margarynę i żółtka ucieramy mikserem 10 minut.
Małymi partiami dodajemy ser (zmielony 1 raz przez maszynkę) i ucieramy.
Dodajemy budynie oraz proszek do pieczenia i dalej ucieramy. Pianę ubitą z białek na sztywno również dodajemy do masy.
Delikatnie mieszamy.
Dodajemy rodzynki namoczone w w wodzie i oprószone mąką.
Skórkę z pomarańczy ścieramy na tarce i dodajemy do masy.
Schłodzone ciasto wykładamy na dno blaszki.
Wylewamy na wierzch masę serową. Pieczemy w temperaturze 170 stopni C około 1,5 godziny.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
SKŁADNIKI:
- 1 kg sera
- 1 szklanka cukru
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 9 jaj
- 1 małe opakowanie rodzynek
- 1 kostka margaryny
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z jednej pomarańczy
Składniki na ciasto:
- 25 dag mąki
- 12 dag masła
- 6 dag cukru
- 2 żółtka
WYKONANIE:
Składniki na ciasto zagniatamy i odstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
Cukier i cukier waniliowy,margarynę i żółtka ucieramy mikserem 10 minut.
Małymi partiami dodajemy ser (zmielony 1 raz przez maszynkę) i ucieramy.
Dodajemy budynie oraz proszek do pieczenia i dalej ucieramy. Pianę ubitą z białek na sztywno również dodajemy do masy.
Delikatnie mieszamy.
Dodajemy rodzynki namoczone w w wodzie i oprószone mąką.
Skórkę z pomarańczy ścieramy na tarce i dodajemy do masy.
Schłodzone ciasto wykładamy na dno blaszki.
Wylewamy na wierzch masę serową. Pieczemy w temperaturze 170 stopni C około 1,5 godziny.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz