piątek, 30 marca 2018

Mazurek z masą kajmakową i dżemem

Tradycja podtrzymana - mazurki upieczone. W takim razie dziele się przepisem, gdyż jest bardzo dobry. Spód bez cukru, ale w połączeniu z bardzo słodką masą komponuje się znakomicie.




Ciasto  ( na dwa spody ).
  • 50  dag. mąki krupczatki
  • 25 dag mąki tortowej 
  • łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 4 żółtka
  • 25 dag. masła.
  • 1 łyżka śmietany gęstej
Dodatki do masy:
  • 1/2 puszki masy kajmakowej
  • dżem z czarnej porzeczki
  • do dekoracji płatki migdałowe
  • skórka pomarańczowa, rodzynki
Wykonanie.

Mąkę na ciasto siekamy z masłem, dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy. Dzielimy na dwie części. Ciasto wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Mleko w puszcze gotujemy wcześniej ok. 2 godziny pod przykryciem na małym ogniu.
Schłodzonym ciastem wykładamy dużą prostokątną blaszkę. Na spód kładziemy papier do pieczenia. W koło ciasta robimy dekoracyjny wianek. Drugą część ciasta pieczemy bez wianka. Pieczemy ok. 20 min. w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. 
Po wystudzeniu, na płaskie ciasto nakładamy dżem porzeczkowy. Przykrywamy ciastem z obwódką. Na wierzch smarujemy masę kajmakową. Rozprowadzamy równo. Dekorujemy.
                       


SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz