sobota, 14 lutego 2015

Ciasto z masą kajmakową

Ostatnie dni karnawału, więc czas żeby jeszcze degustować się smakołykami. Dzisiaj moja propozycja, to ciasto z masą kajmakową posypane kawą i  prażonymi orzechami. Słodki smak masy  złamany gorzką kawą i odrobiną ponczu z alkoholem doskonale ze sobą współgra. Proponuję spróbować.





SKŁADNIKI

 Na biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki cukru
  • 4 łyżki oleju
 Krem

  • 1 puszka mleka skondensowanego lub masa korówkowa
  • 200 g. masła
  • 1/4 szklanki orzechów włoskich

Poncz

  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 szklanki wody
  • 3 łyżki alkoholu
  • rozpuszczalna  kawa do posypania miałka ( nie w granulkach)
WYKONANIE

Białka ubijamy z cukrem  na sztywna pianę i stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku miksując na mniejszych obrotach. Wlewamy olej i dalej miksujemy.

Następnie mieszamy drewnianą łyżką i dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem  do pieczenia oraz kakao.


Ciasto wylewamy na formę (23 x 28) wyłożoną papierem do pieczenia.  Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.

 Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na pół. 

Przygotowujemy poncz. Zaparzamy kawę. Wystudzoną kawę mieszamy z alkoholem.

Jeśli mamy mleko skondensowane to powinniśmy je gotować w wodzie ok. 3 godziny, a następnie wystudzić.

Masło ucieramy na puch. Dodajemy po łyżce masy kajmakowej, cały czas ucierając aż do uzyskania kremowej konsystencji. 

Orzechy drobno kroimy i podprażamy na rozgrzanej patelni . Uważamy, by nie podpiec. 

Jeden z biszkoptów nasączamy ponczem i rozsmarowujemy masę .Zostawiamy 2 łyżki na górę ciasta.

Przykrywamy  drugim biszkoptem i ponownie nasączamy. Rozsmarowujemy resztę kremu i posypujemy kawą rozpuszczalną oraz  orzechami.

 Ciasto należy schłodzić.





·       

SMACZNEGO

 Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Prześlij komentarz