Szynkowar staram się wykorzystać w miarę możliwości dość często. To doskonały wynalazek, by przygotować dobre i zdrowe wędliny. Dzisiaj szynka z udźca indyka i piersi drobiowych z kawałkami czosnku. Polecam.
SKŁADNIKI
- 1 udziec z indyka duży
- 1 podwójna pierś drobiowa
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1 łyżeczka soli peklowanej
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki przyprawy do drobiu
- ziele angielskie 3 ziarenka, liść laurowy
- 5 ząbków czosnku
WYKONANIE:
Mięso płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. kroimy na duże kawałki.
Wrzucamy do miski, dodajemy rozdrobniony liść laurowy, ziarenka ziela angielskiego i pozostałe przyprawy, czosnek dajemy w całości jeśli mały, duży przekroić na pół.
Wsypujemy żelatynę i wlewamy wodę.
Mieszamy długo, aż wszystko się dobrze połączy i powstanie kleista masa.
Napełniamy woreczek i wkładamy do szynkowaru. Zamykamy.
Gotujemy 1,5 godziny ( mięso drobiowe wymaga krótszego gotowania) w temperaturze 90 stopni.
Napełniamy woreczek i wkładamy do szynkowaru. Zamykamy.
Trzymamy w chłodnym miejscu ok. 8 godzin.
Gotujemy 1,5 godziny ( mięso drobiowe wymaga krótszego gotowania) w temperaturze 90 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz